CHILIBRÖD
Ugnen på 200 grader.
1 pkt jäst
5 dl mjölk
2 msk olja
2 tsk socker
2 tsk salt
8 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
2 chilifrukter (styrka efter vad som önskas *S*)
Ovanpå: 2 dl riven ost
Dela chilifrukterna och skrapa bort kärnorna, skär i små bitar.
Värm mjölken till 37 grader och häll sedan i oljan.
Smula jästen och tillsätt mjölken/oljan. Rör ner resten av ingredienserna (spara lite mjöl) och arbeta ihop degen. Jäs i ca 30 minuter.
Tag sedan upp degen och arbeta in det sista av mjölet. Forma två långsmala limpor, skåra dom (fint med rutmönster) och strö på den rivna osten.
Jäs ytterligare 30 minuter. Grädda ca 25 minuter.
MEDELHAVSBRÖD
Ugnen 200 grader.
½ pkt jäst
2½ dl ljummet vatten
1 msk socker
1 tsk salt
1 liten gul lök
75 g torkade tomater i lag
1 liten gul eller röd paprika
ca 8 dl vetemjöl
2 tsk olja
Rör ut jästen i vattnet, blanda i socker och salt. Skala och hacka löken fint.
Låt tomaterna rinna av och skär dom och paprikan i små tärningar.
Rör ner grönsakerna och mjölet och arbeta degen ordentligt.
Häll oljan över degen och låt jäsa ca 1 timme.
Ta sedan upp degen och arbeta den, gör sedan två runda bröd.
Låt dom jäsa på plåten i ca 30 minuter.
Skåra bröden och pudra över lite mjöl. Grädda ca 30 minuter.
Bröden blir dessutom mycket vackra att se på :)
Önskar att jag hade bilder att lägga upp också...
11 kommentarer:
Vilka härliga recept! Blir sugen på att testa dem! Har en äppelkaka i ugnen nu så det får dock bli brödbak en annan dag!
Hallå där "bil lekaren"
Nu åker blogg boken fram så jag kan skriva recept.
Jag var på kräftskiva för ett tag sedan och fick smaka brieost med hemgjord chilli marmelad på.
Det låter ju helknäppt men var hur gott som helst.
Ska be om receptet och ihop med ditt bröd kan man ju ha fest med chillitema...fniss...kanske tacos och hattar med...
Gud va jag skrattade åt dina dagboks anteckningar. Kände igen tankegångarna, addidasbyxorna och Alphaville.
Haha...
Kram Katarina
Jag kan komma på en gång och smaka :-)
Vad du verkar duktig i köket, jag tycker det är jättetråkigt att laga mat och baka men älskar däremot att äta god mat.
Kram
Åh, vilka bra recept! Båda bröden är säkerligen supersmarriga! Kanske får ha en brödbakdag längre fram! :D
Kram, Sofia
Här ska bakas nu...låter jättegott. tack för tipset snälla du.
Kramisar
Dorthe
Nä men dra mig baklänges på en liten vagn; vad smaskens!
De där måste jag absolut testa och tacka dig jättemycket för recepten!
Kram Lallis
Mmmm.. den marlemaden var rackarns god... Ska ta recept, göra ett inlägg och hoppas att jag kan få lov att hänvisa chilibrödsreceptet till din blogg.
Hi hi.... Det dröjjer nog lite.. Jag är inte precis värsta husmodern, men jag får mina ryck ibland.
Kan jag länka till dig???
Det börjar bli jobbigt att hålla på och leta mig fram till dig...
Precis som hos örnen sitter jag jämt med ett leende påläpparna här utom just idag då.... hos vår lilla dubbelörn....snyft....ååå...
nu börjar jag gråta igen...
Bäst att stänga av datorn nu!
Kram Katarina
Chilibröd...åhhhh....nu måste jag kolla skåpen och se om jag har allt hemma.
Skulle bara kika in en stund och berätta att jag bytt bloggadress eftersom du har mig i din blogroll. Och att jag nu länkar till dig....
http://metrobloggen.se/godmat
Flisan
Jag länkar till ditt brödrecept också...hoppas det är ok.
Och ingen jäst hemma.....grrrrrrrrrrrr
Oh jag poppar in igen och denna gång är det nog bakdoften som lockar. Jag älskar att baka bröd så detta skall jag prova, tack.
Har skrivit ner recepten o ska banne mig testa detta... Känner nästan doften av nybakat bröd...mmmm
Skicka en kommentar