I kväll blev det :
Rosenbröd
2 pkt jäst
100 gr margarin
1 liter mjölk
2 tsk salt
2 msk socker
vetemjöl
havregryn
ev. vallmofrön/sesamfrön
Efter första jäsningen i bunken, ca 40 minuter, så rullar jag små bollar och klipper ett kryss i toppen på dom. Jäs på plåten i ca 30 minuter till, pensla med ägg och grädda i 225 grader i mitten av ugnen.
En tråkig dag som denna (alltså vädermässigt) smakade det bra med en härlig gryta, "Flisans Köttgryta" :) Gör alltid en stor laddning med förhoppningen om att det ska bli lite till övers, men det blir lixom aldrig så... Kött, grönsaker, potatis, massor med vitlök och den härliga kryddan dragon gör denna gryta till en av familjens favoriter.
Så var ännu en vecka till ända. Det är helt sjukt vad veckorna bara ränner iväg! Eller hur!?
Snart ska jag börja lite smått med advents-och julbaket och så sakteliga fylla frysen :) "Det låter stort när katten skiter, men det blir ack en så liten hög..."
Fylla frysen var väl å ta i, men lite blir det allt *S*
Här kommer ett litet tillägg, nämligen hur jag gör...:
Flisans köttgryta
nåt bra grytkött, tex högrev, märgpipa skuret i stora tärningar
gul lök
vitlök
salt, svartpeppar, paprikapulver med lite sprutt i
buljongtärning
lagerblad
tomatpuré (ca 2 msk)
vatten
Bryn köttbitarna, i med lök & vitlök, kryddor, buljongtärning, lagerblad, tomatpuré och häll på vatten så att det täcker bra. Låt detta koka i minst en timme, så att köttbitarna blir fina.
potatis
grönsaker, färska eller frysta (brukar köra med frysta sommargrönsaker)
röd paprika
grädde
dragon
Dela potatisarna i mindre bitar och låt koka färdigt i grytan, grönsakerna också och runda av med grädde och dragon.
Så gott när potatisen får koka med och suga åt sig av såsen, mmmm...
Hoppas att Ni alla får en bra start på den nya veckan!!!!
21 kommentarer:
du e så duktig!
jag vill oxå kunna baka, hur blev det med kursen?
Brödet blev så goooottt!!! Han bakade även omgång med dinkelmjöl o det blev verkligen lyckat!
Men du... skulle man kunna göra en beställning... till första advent...?! Lite smått o gott, är ju inte någon hejare på bakning o vi har bjudit grannar på glögg med tilltugg...
Ersättning kan alltid diskuteras ;)
Kramar
Mmmm, ser gott ut. Visst är det lite extra mysigt/roligt att baka till advent, då man ofta använder saffran som doftar så ljuvligt...
Ha en fortsatt bra kväll /madelene
men vad du blev pitebo helt plötsligt... är inte dom bäst i världen eller hur var det??
jag är inte alls tjurig, har skickat dig recept som du kan baka till örnis på hennes adventsfika.
sen kan du skicka hit några burkar, jag har stor frys
Mmmm...blir alltid hungrig, när jag tittar in till dig :o)
Kramis
Dorthe
Mmm, smaskens ser det där ut!
Du får nog skriva receptet på grytan också!
Kram
marie
Vad gott! Ska provbaka brödet någongång.
Kram,
Anna
Heeeeeeeeeeeeej!
va skönt att du saknar mitt pladder hörru!
Jag dansar inte samba jag lovar.
JAG JOBBAR!!!!!
Du vet vi vanliga dödliga gör det!
Ni andra hoppetossor ni bara tror att ni gör det....I sj'älva verket är ni ju tokiga trafikfaror som borde hållas inlåsta och kanske.....baka....ja just det baka.....
Du kunde ju baka.....baka till mej å dej å Örnis som inte kan eller va hon skrev....hennes stackars man ska väl inte behöva göra det också.....
Vad gör du i hallen så himla länge???
Har jag missat nåt???
Brödet och grytan ser faktiskt smarrigt ut!
Trodde ju att det skulle vara lite träig smak på allt som kommer från dig.....Flisan......
Ha en härlig kväll, vad du nu tänker göra.
Kram.......jag ska först på kalas sen jobba!!
Sylta, safta och baka och slakta älg och ren. Däremellan laga tjälknöl och kallops på högrev i timtal! Jodå....det bor allt en liten husmor i dig med ;)!
Åh så gott, jag blir så hungrig av dina matiga bilder och rosenbröd var en evighet sedan jag åt. Min mamma brukade alltid baka sådana när hon hade dambjudning, som det hette förr i tiden, jättefina. Det är kul att baka och snart ska jag också förbereda julbaket, inte fylla frysen direkt, men några bullar blir det. Kram och ha det gott.
Helloooooo......
Vad i hela friden har du för dig?? Somna på en dejt??? Eller var det inte så roligt som du trodde......fniss!?
Vill åka till Skottland, men gubbskrutten är en elaking, han är så på tvären så man undrar vad man ska ha dem till!!!??? Men jag får med mig min rara mamma om inte annat, kanske roligare då vi tycker om samma saker.
Mer tomtar till folket........hi hi, den lät bra den!!
Det knorrar i magen när jag ser allt gott du laddar upp med, MUMS!!
Ha´det Flisfrua!
Kramis
Du har varit flitig i köket ser jag!!! Kramis!
Men du, får man frestas så där? Ser ju hur gott ut som helst. Tyvärr har jag tappat all lust för mat och bak så jag får väl sitta här och låta munnen vattnas istället ;)
Kram.
Hej och tack för att du tittat in hos mej! Oj va bra recept det verkar vara,måste testa nåt.. nu blev jag hungrig åxå. Hit kommer jag gärna fler gånger.
Är det ok jag länkar?
Må gott,kram M
Gomorron kompis!! Precis den sången brukar jag väcka sonen med... Mycket uppskattad...NOT!!! *skrattar*
Jag lovar jag känner doften fr dina matbilder även nu på morgonen ;).
SKa iväg t Strängnäs för sonens enda lektion o så lite handlande. Så mycket mer står inte på programmet idag. Ska väl hinna få in ett inlägg under dagen. kanske lite tänkvärt fr mina tidskrifter *fniss*.
Kramar
Åh vad mumsigt det ser ut! Blir ju hungrig fast jag precis ätit frukost!
Ha det gott!
Kram
Lotta
En magisk tisdag.........
Hmmm, det låter spännande!
En sån önskar jag dig också!!!
Big hug
Hit kan man jo ikke komme for ofte - blir jo helt ursulten!! Nei.. bare tuller;) Supert med oppskrifter også! Har skrevet ut to allerede:)
Ha en fin uke!
Heeej bruden!
Tack för titten..
Det är tapet bakom soffan,Etage heter den,jo den e fin,fniss den väggen har haft 4 olika utseenden på tre år. Se hur länge det varar den här gången...
Ha de gott!
Kram M
kom till mig och dela med dig av ditt bästa julrecept, jag ska försöka baka till advent :-))
kram
Flisan, jag erkänner. Jag är också periodare! =) Och det gäller mycket, man tröttnar så fort men under tiden man håller på så är det full fart.
Kram.
Skicka en kommentar