söndag, september 23, 2007

Söndagkväll i koma-aktigt tillstånd...

... som föranletts av intagandet av dessa små godingar:

Vissa utav Er nickar igenkännande, känner schnålvattne' börja rinna och önskar att Ni också befann Er i "Palt-schwiiimens" ljuva tillstånd... ;) De flesta har nog en skeptisk min och undrar. "Vad f-n är detta?!"
Pitepalt och inget annat.

Pitepalt som jag gör den (och många andra):

ca 1 kg potatis

salt (nånstans runt 1½ tsk/kg potatis)

vetemjöl (en del har i kornmjöl också, men icke jag)

rimmat fläsk

Skala potatisen, om du har köttkvarn mal den igenom den, annars går det bra att köra i matberedare med kniven i.

Blanda sen potatisen med salt och mjöl, så mycket mjöl att smeten blir relativt hanterbar. Ha lite vatten på händerna och forma paltarna. Vill Du ha fläsk i paltarna, gör en fördjupning i palten och tryck dit. Koka paltarna i saltat vatten i ca. 45 minuter-1 timme.

Jag skär fläsket i tärningar och steker bredvid. Servera med lingonsylt och smör :)

Helgen har annars gått åt till att titta på fyra handbollsmatcher (3 live och 1 på tv), en hockeymatch och två innebandymatcher. IKEA-besök och lite pyssel har också hunnits med.

Nu ska jag titta in på alla goa' bloggar och sedan kasta upp benen (och resten av kroppen) i soffan för lite slötittande på televisionsapparaten.

Jag önskar Er alla ett skönt slut på denna vecka och en bra start på nästa :)

21 kommentarer:

Anonym sa...

nu e klockan 21.06 och nu först så säger du att ni har ätit palt!!!!
jag gjorde palt i somras för att sörlänningar ville ha och det gick så där med färskpotatis. blandade ut med engelsk bakpotatis och dom höll ihop ganska bra.
nu blev jag jättesugen igen, vilken känsla med riktig paltkoma
tack för inbjudan, trodde jag skulle få ett pussel :-))

Flisan - Alldeles Vardagligt sa...

Ja, Du Esters mamma, var ju tvungen att moffa i mig först innan jag bjöd in någon så att jag fick tillräckligt själv ;)*paltglupsk*
Traskade iaf över till norrbottens-grannen med några paltar :)
Och stora sonen var överlycklig när jag berättade att det skulle bli palt till middag :)
Kramis.

Hedgren sa...

Har aldrig smakat palt... Men jag älskar kroppkakor! Räknas det?

Flisan - Alldeles Vardagligt sa...

Hm...Om kroppkakor räknas..?! Njaaaeee... Nej! *S*
Men ta och testa palt, vet'ja! :)

Kram.

Flisan - Alldeles Vardagligt sa...

Hm...Om kroppkakor räknas..?! Njaaaeee... Nej! *S*
Men ta och testa palt, vet'ja! :)

Kram.

Ardisia sa...

Hejsan! Har aldrig smakat palt men jag tror min man skulle gilla den? Får nog skriva ut receptet och pröva. Tack! Kramis från Ardisia

Dubbelörn sa...

Paltschwimme på måndagmorgon kl 08 ... Himmel så gott!!!

Jag blir så sugen... fast då utan fläsket... men tusan om jag inte skulle ta o testa ditt recept. Har ju sett mamma göra det så nog borde jag väl också greja det. SOnen älskar palt!
Receptet är nu kopierat! ;)
Kramar

Anonym sa...

Får man smaka? Jag är sååå nyfiken!!!

Kram,
AnnaSv

Sallys hus sa...

Hmmm... jag hör nog till den senare skaran...jag tänker:
Hu ska de äta det där?? Stackars dem!!
Min man skulle säkert däremot kunna kasta sig i bilen och susa hem till er och bjuda in sig själv.
Hi hi...han skulle nog gärna vilja att hans fru åt lite annat än korv o makaroner...skrattar..
Men jag måste ändå säga att jag beundrar alla som ändå lagar sånna där gamla rätter, och vanlig hederlig husmanskost med för den delen.
Kram Katarina

Lallis sa...

Men herregud vad gott!
Vi gör ju kroppkakor här hemma, men det är nääästan likadant. De säger att största skillnaden är att man har kokt potatis i kroppkakor men det är inte riktigt sant. I de vi gör, som kallas grå, har man mestadels rårivna.
Gott är det. Favoriträtten här hemma:)
Kram Lallis

Sofia Eriksson sa...

Tror inte att jag har ätit pitepalt, men man kanske skulle prova nån gång och isåfall byta ut fläsket mot kalkonbacon! :D

kram, Sofia

netha sa...

Detta har jag aldrig vetat, jag trodde bara det hette blodpalt, de där svarta rackarna som man aldrig vågat smaka. Detta låter som öländska kroppkakor som man har rårivna potatis i, sen med fläsket och löken i och lingonsylt till ojojoj så gott.
Men palt, ja, kanske man skall pröva, det låter ofantligt gott. Mums.

Ljuva ro sa...

Har aldrig ätit Pitepalt, men har bara hört gott om det! Kanske värt ett försök!

Anonym sa...

Men GU så gått! Riktig mat

Lallis sa...

Hej goa goa du!
Jaa.. det snoras och hostas och nyses friskt här hemma, men det finns hopp, sörru;)
Hur är det med Flisan idag då?
Kram Lallis

Marie-Nostalgi och Romantik sa...

Jag trodde att det var kroppkakor, för det tycker jag är gott.
Är det här något liknande, har dessvärre aldrig ätit pitepalt.
Kram
Marie

Dorthe ♥ sa...

Mmmm....vad det låter gott!!!
Kram

Anonym sa...

är du fortfarande i koma?
hoppas att du har haft en bra början på veckan
kram från mig

Skatan sa...

Jag äääälskar palt!!! Mmmm...

Tack för besöket : ) Lillan somnade med ett leende.

Kram och god natt!

NICOLINAS BONING sa...

Jag trodde i min totala okunnighet att det var blod i Pitepalt också...usch...men det där ser inte så "farligt" inte...
Kram/Birgitta

Mindi sa...

Kroppkakor brukar jag ju göra men palt har jag aldrig ätit... men jag gissar att det är gott? ;)

Ha det allra bäst!

Kramis
M I N D I